fbpx
Oldal kiválasztása

MED.UNIV.BT.

A vezetői engedélyek hosszabbításáról

A vezetői engedélyek hosszabbításáról

A vezetői engedélyek hosszabbításánál biztonságos vezetéshez szükséges egészségi állapotot mérjük fel. Ilyenkor adódik alkalom egy általános felmérésre, és megbeszélésre is  az életkorhoz kötött javasolt szűrővizsgálatokról  is egyben.

A biztonságos vezetéshez megfelelő látásélesség, hallás, figyelem, reflexek és mozgáskoordináció szükséges. Tehát az eszméletvesztéssel járó betegségek (epilepsia, ) tudatzavarok (pszichiátria, alkohol, drog) ill. a mozgás-reflexek zavari (Parkinson kór, SM, ) kizárása ill. felmérése szükséges, és esetleg szakorvosi konzultációra is szükség lehet.

A jogosítványokról a vizsgáló orvos (háziorvos vagy üzemorvos)  dönt, saját jogkörében és teljes felelősséggel. Az életkorhoz rendelt hosszabbítható időtartamok, csak a maximális lehetőséget adják meg. Olyan betegeknél ahol várható az állapotromlás, adott esetben rövidebb érvényességet  tudunk kiállítani.

Egyedi elbírálás alá esnek a krónikus, gondozás alatt álló személyek, pl. szívinfarktust követően kardiológus szakorvosi vélemény, inzulint kapó cukorbetegeknél diabetológiai gondozó, idegrendszeri betegségek pl. Parkinson kór, SM, stroke, epilepszia neurológus szakorvosi vélemény / vagy folyamatos gondozási ambuláns lapok alapján hosszabbítható!

Külön kiemelt fontosságú az elalvásos autóbalesetek megszaporodása miatt az alvási apnoe szűrő vizsgálata (bővebben >>https://alvascentrum.hu/) a vezetői engedélyek hosszabbításánál. Ha horkolás, légzés kimaradása, állandó fáradtság, társuló magas vérnyomás ismert, a jogosítvány hosszabbításához alváslabor vizsgálati eredménye is szükséges.

Fogyatékosság esetén a speciális járművek használatához (pl. végtaghiány v bénulás, látásromlás, hallókészülék) és azok műszaki tartalma miatt szakértői vizsgálat szükséges így  az Orvosszakértői Bizottság véleményez! A már kialakult, nem romló  állapot esetén a vezetői engedély hosszabbításakor a már korábban elvégzett szakértői vizsgálat eredménye alapján lehetséges. Újabb szakértői vélemény állapotromlás esetén szükséges.

Az I. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozók a motorkerékpárt, személygépkocsit és mezőgazdasági vontatót használók jogosítványa abban az esetben, ha az illető nem dolgozik a jogosítványával.

Aki gépkocsivezetőként dolgozik akár személygépkocsival (taxi pl) II. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozik. 

A háziorvos a praxisába tartozók I. eü. csoportba tartozó  személyek jogosítványát hosszabbíthatja, de ha egyben, mint esetünkben  üzemorvosi szakvizsgával is rendelkezik, akkor a II. eü. csopotba tartozó jogosítványokat is hosszabbíthatja.

A vezetői engedélyek hosszabbításánál a térítési díjak:

A térítési díjak egységesen megszabottak, az alábbiak szerint:

I.eü. csoport ” A,B, M” kategoria:  ” Úrvezető”

50 évig maximum 10 évre adható 7200 forint
50-60 év közt max. 5 évre adható 4800 forint
60-70 évig max. 3 évre adható 2500 forint
70 év felett max 2 évre adható 1800 forint

ÚJÍTÁS! A jelenlegi rendelkezés szerint a számítógépes programban a lejárat dátuma  a páciens az adott évre eső  születésnapja lesz!

II.eü. csoport “CDE”  ” Hivatásos ” kategória

60 éves korig max. 5 év  7200 ft
60 éves kor felett 2 év 2500 ft

A hivatásos II. csoportú jogosítvány hosszabbításához  vérvétel   és szemészeti szakorvosi vizsgálat is szükséges valamennyi esetben.

A kishajó vezetői engedélyezés hosszabbítása az I. csoportú jogosítvánnyal időben és árban is megegyezik.

Elérhetőség

E-mail

repcelak@meduniv.hu

Telefon

+36 95 370 117

MED. UNIV. BT. Répcelak

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.

MED. UNIV. Bt. NICK

Egészségház
9652 Nick, Rákóczi Ferenc utca 12.

MAGÁNRENDELÉS

Répcelak, Szombathely

+36 20 512-2052

INSUMED RÉPCELAK

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.