fbpx

MED.UNIV.BT.

A vezetői engedélyek hosszabbításáról

A vezetői engedélyek hosszabbításáról

A vezetői engedélyek hosszabbításánál biztonságos vezetéshez szükséges egészségi állapotot mérjük fel. Ilyenkor adódik alkalom egy általános felmérésre, és megbeszélésre is  az életkorhoz kötött javasolt szűrővizsgálatokról  is egyben.

A biztonságos vezetéshez megfelelő látásélesség, hallás, figyelem, reflexek és mozgáskoordináció szükséges. Tehát az eszméletvesztéssel járó betegségek (epilepsia, ) tudatzavarok (pszichiátria, alkohol, drog) ill. a mozgás-reflexek zavari (Parkinson kór, SM, ) kizárása ill. felmérése szükséges, és esetleg szakorvosi konzultációra is szükség lehet.

A jogosítványokról a vizsgáló orvos (háziorvos vagy üzemorvos)  dönt, saját jogkörében és teljes felelősséggel. Az életkorhoz rendelt hosszabbítható időtartamok, csak a maximális lehetőséget adják meg. Olyan betegeknél ahol várható az állapotromlás, adott esetben rövidebb érvényességet  tudunk kiállítani.

Egyedi elbírálás alá esnek a krónikus, gondozás alatt álló személyek, pl. szívinfarktust követően kardiológus szakorvosi vélemény, inzulint kapó cukorbetegeknél diabetológiai gondozó, idegrendszeri betegségek pl. Parkinson kór, SM, stroke, epilepszia neurológus szakorvosi vélemény / vagy folyamatos gondozási ambuláns lapok alapján hosszabbítható!

Külön kiemelt fontosságú az elalvásos autóbalesetek megszaporodása miatt az alvási apnoe szűrő vizsgálata (bővebben >>https://alvascentrum.hu/) a vezetői engedélyek hosszabbításánál. Ha horkolás, légzés kimaradása, állandó fáradtság, társuló magas vérnyomás ismert, a jogosítvány hosszabbításához alváslabor vizsgálati eredménye is szükséges.

Fogyatékosság esetén a speciális járművek használatához (pl. végtaghiány v bénulás, látásromlás, hallókészülék) és azok műszaki tartalma miatt szakértői vizsgálat szükséges így  az Orvosszakértői Bizottság véleményez! A már kialakult, nem romló  állapot esetén a vezetői engedély hosszabbításakor a már korábban elvégzett szakértői vizsgálat eredménye alapján lehetséges. Újabb szakértői vélemény állapotromlás esetén szükséges.

Az I. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozók a motorkerékpárt, személygépkocsit és mezőgazdasági vontatót használók jogosítványa abban az esetben, ha az illető nem dolgozik a jogosítványával.

Aki gépkocsivezetőként dolgozik akár személygépkocsival (taxi pl) II. egészségügyi alkalmassági csoportba tartozik. 

A háziorvos a praxisába tartozók I. eü. csoportba tartozó  személyek jogosítványát hosszabbíthatja, de ha egyben, mint esetünkben  üzemorvosi szakvizsgával is rendelkezik, akkor a II. eü. csopotba tartozó jogosítványokat is hosszabbíthatja.

A vezetői engedélyek hosszabbításánál a térítési díjak:

A térítési díjak egységesen megszabottak, az alábbiak szerint:

I.eü. csoport ” A,B, M” kategoria:  ” Úrvezető”

50 évig maximum 10 évre adható 7200 forint
50-60 év közt max. 5 évre adható 4800 forint
60-70 évig max. 3 évre adható 2500 forint
70 év felett max 2 évre adható 1800 forint

ÚJÍTÁS! A jelenlegi rendelkezés szerint a számítógépes programban a lejárat dátuma  a páciens az adott évre eső  születésnapja lesz!

II.eü. csoport “CDE”  ” Hivatásos ” kategória

60 éves korig max. 5 év  7200 ft
60 éves kor felett 2 év 2500 ft

A hivatásos II. csoportú jogosítvány hosszabbításához  vérvétel   és szemészeti szakorvosi vizsgálat is szükséges valamennyi esetben.

A kishajó vezetői engedélyezés hosszabbítása az I. csoportú jogosítvánnyal időben és árban is megegyezik.

Elérhetőség

Telefon

+36 95 370 117

MAGÁNRENDELÉS

Répcelak, Sárvár

+36 20 512-2052

E-mail

repcelak@meduniv.hu

MED. UNIV. Bt. - INSUMED RÉPCELAK

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.

MED. UNIV. Bt.

Egészségház
9652 Nick,
Rákóczi Ferenc utca 12.

INSUMED Sárvár

SÁRVÁR Magánrendelő
9600 Sárvár,
Rákóczi Ferenc u. 10
(A Lidl - parkoló felől)

Kapcsolat