fbpx

MED.UNIV.BT.

E-recept kiváltásának folyamata patikában

E-receptek használata

Dr. Varga-Török Viktória szakgyógyszerész cikke

Ma már az élet szinte minden területén felbukkant a digitalizáció, így az egészségügyben is. Már több mint egy éve használjuk az új rendszert, mégis sok a bizonytalanság, ezért szeretnék egy kis segítséget nyújtani. A legfeltűnőbb különbség a hagyományos recept és a felírási igazolás (e-recept) között, hogy a felírási igazolás közepén van egy plusz vonalkód. Persze nem ez a legfontosabb tudnivaló az e-receptekkel kapcsolatban.

2017 november 1-jén indult el az EESZT, ismertebb nevén az e-recept-rendszer, melynek lényege, hogy a vényfelírás ténye az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) tárolt adatbázisba, „felhőbe” kerül, ahonnan a gyógyszerész lekérdezi a beteg érvényes vényeit, kiadja a készítményt, és ennek tényét rögzíti a rendszerben.A felírt készítmények bármelyik gyógyszertárban egyszerre vagy akár külön-külön is kiválthatóak. A beteget az EESZT-rendszer tajszám alapján azonosítja be, látja, hogy kinek mit írt fel az orvosa.

 

E-recept folyamat:

E-recept folyamat

Miért hasznos a patikusnak az e-recept?

Ha a páciens rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal, – a felhőnek köszönhetően – abból kiolvasható a tajszám, az alapján pedig a vények könnyen lekérdezhetők, a készítmények kiadhatók. Ha papíralapú vényt vitt magával a beteg, akkor a patikából kerül fel a virtuális térbe.

Miért jó a betegnek az e-recept?

Ha csak felhőben tárolt receptet akar a páciens kiváltani, nem kell otthon az elpakolt vények után kutatnia, mert a patikában enélkül is kiválthatja a gyógyszereit. A háziorvosoknak, szakorvosoknak 2019 végéig papíralapon is ki kell adniuk, és felhőben is rögzíteniük kell a vényeket, melyek alapján a beteg kiválthatja a gyógyszereit. A rendszeresen szedett gyógyszerek nem fognak automatikusan a felhőbe kerülni, orvoshoz ugyanúgy el kell menni! Az e-vények kiválthatósági ideje ugyanúgy 90 nap, ha ez alatt nem kerül kiváltásra eltűnik a térből.

Az e-recept kiváltás kétféleképpen lehetséges:

  • ha a beteg személyesen megy be a patikába, saját tajszámát és fényképes személyi igazolványát kell bemutatnia. Ha rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szükség. A gyógyszer kiadása után a beteg a patikában nyomtatott kiadási igazolást aláírja.
  • ha a beteg maga helyett mást küld el a gyógyszertárba, az orvostól kapott felírási igazolást kell bemutatni a patikusnak, aki ez alapján adja át a felírt gyógyszert. Ez a nyomtatott felírási igazolás, a megszokott papírvényhez hasonlóan, tajkártya nélkül is kiváltható, de csak akkor, ha a készítményt felíró orvos feltöltötte a vényt a felhőbe. Amennyiben nem töltötte fel, akkor a megszokott, hagyományos receptet kell vinnie a hozzátartozónak. Nincs kivétel, minden beteg személyi jogát védi, hogy csak saját igazolványával válthatja ki e-receptjét, hozzátartozó esetén feltétlenül hozza a felírási igazolást vagy receptet!

2019 végétől már csak a páciens kérésére kell papíralapon felírási igazolást készíteni, amivel bárki kiválthatja a felírt készítményeket.

Természetesen mindenkinek lehetősége van rendelkeznie arról, hogy ki férhessen hozzá az adataihoz. Ezt az www.eeszt.gov.hu oldalon teheti meg, ahova ügyfélkapus azonosítást követően a saját TAJ szám megadásával tud belépni.

Dr. Varga-Török Viktória

szakgyógyszerész 
Répcelaki Hírmondó (25. évf. 2. szám) cikke

Elérhetőség

Telefon

+36 95 370 117

MAGÁNRENDELÉS

Répcelak, Sárvár

+36 20 512-2052

E-mail

repcelak@meduniv.hu

MED. UNIV. Bt. - INSUMED RÉPCELAK

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.

MED. UNIV. Bt.

Egészségház
9652 Nick,
Rákóczi Ferenc utca 12.

INSUMED Sárvár

SÁRVÁR Magánrendelő
9600 Sárvár,
Rákóczi Ferenc u. 10
(A Lidl - parkoló felől)

Kapcsolat