fbpx
Oldal kiválasztása

MED.UNIV.BT.

E-recept kiváltásának folyamata patikában

E-receptek használata

Dr. Varga-Török Viktória szakgyógyszerész cikke

Ma már az élet szinte minden területén felbukkant a digitalizáció, így az egészségügyben is. Már több mint egy éve használjuk az új rendszert, mégis sok a bizonytalanság, ezért szeretnék egy kis segítséget nyújtani. A legfeltűnőbb különbség a hagyományos recept és a felírási igazolás (e-recept) között, hogy a felírási igazolás közepén van egy plusz vonalkód. Persze nem ez a legfontosabb tudnivaló az e-receptekkel kapcsolatban.

2017 november 1-jén indult el az EESZT, ismertebb nevén az e-recept-rendszer, melynek lényege, hogy a vényfelírás ténye az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) tárolt adatbázisba, „felhőbe” kerül, ahonnan a gyógyszerész lekérdezi a beteg érvényes vényeit, kiadja a készítményt, és ennek tényét rögzíti a rendszerben.A felírt készítmények bármelyik gyógyszertárban egyszerre vagy akár külön-külön is kiválthatóak. A beteget az EESZT-rendszer tajszám alapján azonosítja be, látja, hogy kinek mit írt fel az orvosa.

 

E-recept folyamat:

E-recept folyamat

Miért hasznos a patikusnak az e-recept?

Ha a páciens rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal, – a felhőnek köszönhetően – abból kiolvasható a tajszám, az alapján pedig a vények könnyen lekérdezhetők, a készítmények kiadhatók. Ha papíralapú vényt vitt magával a beteg, akkor a patikából kerül fel a virtuális térbe.

Miért jó a betegnek az e-recept?

Ha csak felhőben tárolt receptet akar a páciens kiváltani, nem kell otthon az elpakolt vények után kutatnia, mert a patikában enélkül is kiválthatja a gyógyszereit. A háziorvosoknak, szakorvosoknak 2019 végéig papíralapon is ki kell adniuk, és felhőben is rögzíteniük kell a vényeket, melyek alapján a beteg kiválthatja a gyógyszereit. A rendszeresen szedett gyógyszerek nem fognak automatikusan a felhőbe kerülni, orvoshoz ugyanúgy el kell menni! Az e-vények kiválthatósági ideje ugyanúgy 90 nap, ha ez alatt nem kerül kiváltásra eltűnik a térből.

Az e-recept kiváltás kétféleképpen lehetséges:

  • ha a beteg személyesen megy be a patikába, saját tajszámát és fényképes személyi igazolványát kell bemutatnia. Ha rendelkezik e-személyi igazolvánnyal, akkor csupán erre az igazolványra van szükség. A gyógyszer kiadása után a beteg a patikában nyomtatott kiadási igazolást aláírja.
  • ha a beteg maga helyett mást küld el a gyógyszertárba, az orvostól kapott felírási igazolást kell bemutatni a patikusnak, aki ez alapján adja át a felírt gyógyszert. Ez a nyomtatott felírási igazolás, a megszokott papírvényhez hasonlóan, tajkártya nélkül is kiváltható, de csak akkor, ha a készítményt felíró orvos feltöltötte a vényt a felhőbe. Amennyiben nem töltötte fel, akkor a megszokott, hagyományos receptet kell vinnie a hozzátartozónak. Nincs kivétel, minden beteg személyi jogát védi, hogy csak saját igazolványával válthatja ki e-receptjét, hozzátartozó esetén feltétlenül hozza a felírási igazolást vagy receptet!

2019 végétől már csak a páciens kérésére kell papíralapon felírási igazolást készíteni, amivel bárki kiválthatja a felírt készítményeket.

Természetesen mindenkinek lehetősége van rendelkeznie arról, hogy ki férhessen hozzá az adataihoz. Ezt az www.eeszt.gov.hu oldalon teheti meg, ahova ügyfélkapus azonosítást követően a saját TAJ szám megadásával tud belépni.

Dr. Varga-Török Viktória

szakgyógyszerész 
Répcelaki Hírmondó (25. évf. 2. szám) cikke

Elérhetőség

E-mail

repcelak@meduniv.hu

Telefon

+36 95 370 117

MED. UNIV. BT. Répcelak

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.

MED. UNIV. Bt. NICK

Egészségház
9652 Nick, Rákóczi Ferenc utca 12.

MAGÁNRENDELÉS

Répcelak, Szombathely

+36 20 512-2052

INSUMED RÉPCELAK

Egészségház
9653 Répcelak, Arany János utca 5.